Veelgestelde vragen

Onderstaand vindt u antwoorden op de meest gestelde vragen. Worden niet al uw vragen beantwoord? Neem dan gerust telefonisch contact met ons op via 036 – 8200267.

Is Nederland wel geschikt voor zonnepanelen?

Zonnepanelen worden al jarenlang in Nederland en ook noordelijker gelegen landen gebruikt. Zonnepanelen werken niet alleen als de zon schijnt maar ook bij bewolking. Een gemiddeld paneel levert in Nederland meer dan 200 kWh per jaar op, in landen rond de evenaar kan de opbrengst wel een factor 2-3 hoger zijn. Vanwege het feit dat we in Nederland enorm hoge elektriciteitsprijzen hebben (mede dankzij BTW en Energiebelasting) zijn zonnepanelen voor consumenten juist enorm interessant. De investering in een gemiddeld zonnepanelen systeem wordt in 4-5 jaar terugverdiend.

Hoe lang gaan zonnepanelen mee?

Zonnepanelen zijn vrij eenvoudige producten, er gaat dan ook niet snel iets aan kapot. De zonnepanelen hebben standaard een garantie van 10-12 jaar, maar de technische levensduur is zeker 30 jaar. Vandaar wordt ook altijd een opbrengstgarantie gegeven tot 25 jaar, de panelen zouden dan nog ten minste 80% van het oorspronkelijke vermogen moeten afgeven. Ook na deze 25 jaar zullen de zonnepanelen nog steeds energie opleveren.

Is er subsidie beschikbaar voor de aanschaf van zonnepanelen?

Sinds augustus 2013 is de landelijke subsidiepot leeg. Door het jaar heen zijn er altijd gemeentelijke subsidies die de aanschaf van zonnepanelen zullen aanmoedigen. Als er subsidie beschikbaar is gesteld in uw gemeente kunt u dit altijd op de website van uw gemeente terugvinden. Op de website www.energiesubsidiewijzer.nl kunt u op basis van uw woonplaats bekijken welke duurzame regelingen er momenteel actueel zijn.

Moet ik een vergunning aanvragen voor de plaatsing van zonnepanelen?

Wanneer de zonnepanelen op uw dak geplaatst worden heeft u in de meeste gevallen geen vergunning nodig mits dat de zonnepanelen op dezelfde hellingshoek zijn gelegd als het dak van de woning (met uitzondering van platte daken). Vinden de werkzaamheden plaats aan een monument of in een door het Rijk aangewezen beschermd stads- of dorpsgezicht dan kunt u in een aantal gevallen toch vergunningsvrij zonnepanelen plaatsen. Neem hiervoor contact op met uw gemeente of doe de vergunningscheck op www.omgevingsloket.nl.

Waar moet u op letten bij de aanschaf van zonnepanelen?

Stap 1: Hoeveel zonnepanelen koopt u?

Het aantal panelen dat u kunt kopen hangt in de eerste plaats af van uw dakoppervlakte en uw budget (al is ook financiering van zonnepanelen zeer interessant). Voor het milieu geldt: hoe meer zonnepanelen hoe beter.

Maar er is nog een factor: het is financieel interessant om het aantal zonnepanelen dat u koopt af te stemmen op uw jaarlijkse stroomverbruik. Als u namelijk meer stroom produceert dan u zelf verbruikt kunt u die extra stroom niet salderen. Dat betekent dat u een lagere stroomprijs krijgt voor de stroom die u aan het net levert dan dat u betaalt voor de stroom die u uit het net haalt. U krijgt dan gemiddeld € 0,08 per kWh, in plaats van de € 0,24 die u normaal krijgt per kWh. Een gemiddeld Nederlands huishouden verbruikt 3.600 kWh aan stroom. Dat komt overeen met 18 zonnepanelen.

Stap 2: Welke zonnepanelen & omvormer koopt u?

Bij zonnepanelen bestaat de keus voornamelijk uit standaard polykristallijne zonnepanelen (zonnecellen met een blauwige gloed) en monokristallijne zonnepanelen (met zwarte cellen). De zwarte monokristallijne silicium zonnepanelen zijn wat duurder dan de blauwe polykristallijne silicium zonnepanelen, de opbrengst van de panelen is nagenoeg gelijk. Zo levert een 250 Wp polykristallijn zonnepaneel in Nederland evenveel kWh als een 250 Wp monokristallijn paneel. Vaak wordt er gezegd dat monokristallijne panelen een hogere opbrengst hebben, dat geldt alleen als het vermogen van het paneel ook hoger is dan dat van het polykristallijn paneel. Voor de opbrengst moet dus niet gekeken worden naar het type paneel maar naar het Wattpiek vermogen van een paneel.

Indien de zwarte kleur van het paneel er niet toe doet zal normaal gesproken gekozen worden voor de voordeligere polykristallijne zonnepanelen. De keuze (en bijbehorende meerprijs) van de monokristallijne zonnepanelen is enkel een esthetische overweging, de kwaliteit en duurzaamheid van beide type zonnepanelen is gelijk.

Welke omvormer kiest u?
Een omvormer zet de gelijkstroom van de zonnepanelen om in de wisselstroom die uit uw stopcontact komt. Dit is een belangrijk onderdeel van de installatie: de kwaliteit bepaalt mede de opbrengst van het geheel. Het vermogen van de omvormer moet worden afgestemd op het gezamenlijke vermogen van uw zonnepanelen. Steeds meer omvormers bieden de mogelijkheid om via een schermpje of via internet de opbrengst van de zonnepanelen in de gaten te houden. Zo kunt u een eventueel probleem opsporen. Ook hebben tegenwoordig alle omvormers één of meer maximum power point trackers (MPPT), die zorgen dat de stroomproductie zo hoog mogelijk is bij de geldende temperatuur en lichtintensiteit.

Niet alle omvormers en zonnepanelen zijn goed met elkaar te combineren, koop de onderdelen dus het liefst bij één leverancier. Het is raadzaam om zonnepanelen bij voorkeur te plaatsen op plekken waar geen schaduw valt. Als dit toch onvermijdelijk is kunt u het best kiezen voor power optimizers, dan heeft elk paneel zijn eigen MPPT-tracker en is schaduwval op een enkel paneel niet meer van invloed op andere panelen in het systeem. Zo wordt ook bij schaduwval de opbrengst gemaximaliseerd!

Test van het onafhankelijke laboratorium Photon
Een veel gebruikte referentie voor de opbrengst van zonnepanelen is de test van het Duitse Photon. De zonnestraling op deze grote testsite is vergelijkbaar met die in Nederland, echter de algemene conclusie die uit deze testresultaten kan worden getrokken is dat het verschil in opbrengst tussen de best en slechts scorende zonnepanelen erg klein is. Zonnepanelen zijn dan ook vrij eenvoudige en in de basis uitontwikkelde producten, waar vrij weinig mis mee kan gaan. belangrijk is dat de zonnepanelen geautomatiseerd geproduceerd zijn en uiteraad alle gangbare certificaten en garanties hebben. Kritischer moet er gekeken worden naar de omvormer, daar zijn de verschillen wel aanzienlijk.

Stap 3: Waar koopt u zonnepanelen

De prijzen van zonnepanelen lopen flink uiteen, vergelijken loont. We gaan er vanuit dat u niet voor niets bij ons terecht bent gekomen, Zonnemarkt bewijst dat kwaliteit niet duur hoeft te zijn!

Let op kwaliteitsnormen
Zonnepanelen moeten aan Europese kwaliteitsnormen voldoen om verhandeld te mogen worden. Zonnepanelen van slechte kwaliteit worden dus niet meer verkocht. Het belangrijkste is dat de installatie van zonnepanelen correct gebeurt.

Er zijn diverse certificerende instellingen voor het materiaal, en daardoor ook meerdere logo’s die consumenten kunnen tegenkomen bij het aanschaffen van zonnepanelen. Van deze logo’s is die van TÜV waarschijnlijk het bekendst, en certificeert ook het meeste. De certificaten die deze instanties uitgeven worden soms gecommuniceerd via de verpakking, de handleiding of het promotiemateriaal van de leverancier. Deze labels zijn echter geen keurmerk in de zin dat ze een betere kwaliteit zonnepanelen garanderen. Ze toetsen enkel de Europese kwaliteitsnormen. Uit praktijkonderzoek van Stichting Monitoring Zonnestroom en Universiteit Utrecht onder 4.500 Nederlandse eigenaren van zonnepaneleninstallaties blijkt dat zonnepanelen in Nederland goed werken. Dat heeft volgens de onderzoekers te maken met de kwaliteit van de zonnepanelen die steeds beter is geworden. Bovendien weten installateurs steeds beter hoe een installatie optimaal gebeuren moet.

Ga na welke garanties u krijgt en van wie
Krijgt u garantie van de leverancier, importeur of de fabrikant? En waar is de fabrikant gevestigd? In Nederland of Europa of verder weg, in China? Mocht u een technisch probleem krijgen met uw zonnepanelen of de omvormer en uw leverancier bestaat niet meer of beroept zich op fabrieksgarantie, dan kan het lastiger zijn om een Chinese fabrikant te bereiken.

Garanties op de techniek gelden doorgaans 5 tot 12 jaar. Let ook op de garantie op de techniek van de omvormer, dit is meestal het meest kwetsbare onderdeel van de zonnepaneleninstallatie. De meeste aanbieders geven vermogensgarantie: dit houdt in dat na een bepaald aantal jaar nog 90 procent van het vermogen gegarandeerd is. Of dat na 25 jaar nog 80 procent van het vermogen gegarandeerd is.

Let op vakbekwaamheid
Als u zonnepanelen wilt laten installeren, dan kan het moeilijk kiezen zijn tussen de vele installateurs. Met een vakbekwame installateur voorkomt u fouten in de installatie. Veel voorkomende fouten in de installatie van zonnepanelen zijn bijvoorbeeld onvoldoende ballast (bij zonnepanelen op platte daken), onafgedekte stekkerverbindingen (waardoor corrosie kan ontstaan en daardoor toenemend stroomverlies) en het plaatsen van omvormers in te kleine, te vochtige of te warme ruimten, of het aansluiten van een voor de installatie ongeschikte omvormer.

Onze ervaren installateurs zijn allen gecertificeerd en Fulltime bezig met het installeren van zonnepanelen. Ze doen dit niet (zoals bij veel bedrijven gebeurt) naast hun loodgieters-, bouw-, of andere werkzaamheden bij.

Over Zonnemarkt

Zonnemarkt is een vooruitstrevende onderneming, gespecialiseerd in de levering en installatie van zonnestroomsystemen. Naast ons uitgebreide assortiment van zonnestroom producten, bieden we ook deskundig advies over het beste systeem in uw specifieke situatie.

Voor zowel de particuliere als de zakelijke klant, regelen wij alles van advies tot installatie tot financiering en subsidieaanvraag. Zo zorgen wij dat iedereen op een makkelijke, voordelige en duurzame manier op de energierekening kan besparen.

Waarom kiezen voor Zonnemarkt?

  • Wij zijn specialist in zonnepanelen
  • Deskundig advies in elke situatie
  • Zonnepanelen met zeer scherpe prijzen
  • Hoge service, keiharde garanties
  • Snelle levering uit eigen voorraad
  • Zeer tevreden klanten geven ons een 8,7!
bottom-illustration

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten